The Finnish Soul Garden – suomalaista sielunmaisemaa maailmankuulussa RHS Chelsea Flower Show 2020 -puutarhanäyttelyssä Lontoossa

29.11.2019

The Finnish Soul Garden juhlistaa YK:n kansainvälistä kasviterveyden vuotta 2020 ja Itämeren suojelun 40-vuotista taivalta. Taina Suonion suunnittelema merenrantapuutarha esittelee suomalaisia kasveja niiden luonnollisessa kasvu- ja kulttuuriympäristössä.

Lontoossa toukokuussa 2020 esiteltävä Helsingin keskustan liepeille uimarannan tuntumaan sijoittuva merenrantapuutarha käsittää saunan vilvoittelualueineen. Puutarhan ja niittyviherkattoisen saunan on ajateltu olevan kaupunkilaisille vuokrattava pienryhmien virkistysalue, josta avautuu näkymä merelle ja läheisiin saariin.

 
The Finnish Soul Garden -puutarhasuunnitelman päähuomio keskittyy itämerelliseen rantakasvillisuuteen, josta nautitaan perinteisesti saunomisen ja vilvoittelun lomassa. Sauna on valmistettu puusta ja se on muotoilultaan nykyaikainen, mutta tietysti puulämmitteinen. Saunaa koristaa Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus –tutkimusryhmän monivuotisiin tutkimushavaintoihin perustuva niittyviherkatto. Puutarhaa rajaa kasvillisuus ja tervattu lautaaita, joka tarjoaa suojatun, yksityisen virkistyshetken kalliorannalla, poissa kaupungin vilskeestä. Vesiaihe puutarhan edustalla kuvaa merta.
 
Vilpolan värikylläiset istutukset, punaisine, sinisine ja valkoisine kesäkukkineen vahvistavat käsitystä hoidetusta puutarhasta muuten luonnonvaraisten kasvien ympäröimänä. Ensimmäistä kertaa Chelsea Flower Shown 107-vuotisen historian aikana nähdään puutarhan luonnonmaisemassa kaupunkirakentamisen tieltä pelastettua kunttaa, metsän aluskasvillisuutta kasvualustoineen. Kuntan käyttö on kestävän kehityksen mukainen tuore trendi luonnonmukaisten puutarhojen suunnittelussa.
 
Puutarha saunoineen edustaa suomalaista luonnonmukaista merenrantakulttuuria – sen maisemaa, perinteitä ja yhteisöllisyyttä parhaimmillaan – elämänmuotoa, joka on säilynyt alati kaupungistuvassa pohjoisessa kotimaassamme iät ja ajat lähes muuttumattomana.
 
The Finnish Soul Garden –tiimi

Puutarhan pääsponsori Maa- ja metsätalousministeriössä ollaan erittäin ilahtuneita siitä, että jo toisena vuotena peräkkäin Chelsea Flower Showssa nähdään kansainvälisestikin tunnetun maisemasuunnittelija Taina Suonion kilpapuutarha. ”Taina Suonion puutarhasuunnitelma on osoitus siitä, että Suomen puhdas ja rauhallinen ympäristö on ainutlaatuinen ikkuna suomalaiseen sielunmaisemaan”, sanoo kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Yhdistyneet kansakunnat (YK) on Suomen aloitteesta julistanut ensi vuoden kansainväliseksi kasviterveyden vuodeksi (International Year of Plant Health, IYPH). Hyvää esimerkkiä näyttäen ministeriö on asettanut eturivin tavoitteekseen suojella kotimaan kasveja ja ympäristöä aggressiivisesti leviävien vieraslajien ja kasvitautien vakavilta vaikutuksilta, että myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia Suomen pilaamattomasta luonnosta.
 
Suomen Lontoon suurlähetystössä, joka oli mukana tukemassa myös 2019 RHS Chelsea Flower Shown 107-vuotisen historian ensimmäistä suomalaista puutarhaa, tiedetään että show on ainutlaatuinen tilaisuus esitellä suomalaista puutarhasuunnittelua, tietotaitoa ja suomalaisten rakkautta luontoon, urbaanissakin ympäristössä. ”Tainan suunnitelma edustaa suomalaisille tärkeimpiä asioita, ja toivomme että shown kansainvälinen yleisö näkee puutarhassa, miksi juuri suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa vuonna”, lähetystöstä kerrotaan.
 
Suomalais-brittiläinen kauppakamari on innoissaan ja ylpeä ollessaan jälleen mukana maisemasuunnittelija Taina Suonion ja hänen loistavan suomalaisista yrityksistä koostuvan tiiminsä kanssa. Odotamme jännittyneinä hetkeä kun kappale suomalaista merenrantaluontoa ja –kulttuuria herää eloon Chelsea Flower Show 2020:ssa. Tämä suunnittelijan ja suomalaisyritysten yhteistyö edustaa suomalaista osaamista ainutlaatuisella tavalla!”
 
Vantaan kaupunki näkee itsensä nykyaikaisena ihmisläheisenä kaupunkina, joka tarjoaa asukkailleen runsaasti monimuotoista luonnollista elintilaa ja –ympäristöä. Vantaa haluaa kulkea kestävän kehityksen kärjessä, kohti hiilineutraalia kaupunkipolitiikkaa ja kaupunki on ylpeä saadessaan olla mukana tukemassa Finnish Soul Garden –puutarhaa, joka edustaa kasviterveyttä ja suomalaista elämänmuotoa.”
 
Loimaan Kivi on sata vuotisen historiansa aikana ollut tuotteillaan aina edistämässä pysyviä arvoja. Olemme ylpeitä raaka-aineestamme, suomalaisesta graniitista, josta voidaan rakentaa kestävää maailmaa. Hienoa saada olla toistamiseen mukana RHS Chelsea Flower Showssa ja tuoda mukana pala suomalaista peruskalliota Tainan suunnittelemaan merenranta puutarhaan.” sanoo toimitusjohtaja Mikko Paljakka.
 
OmaSauna toimittaa aidot suomalaiset saunat ja saunomiselämykset tasapainoisen elämän ja terveen elämänlaadun puolesta. Saunamme ovat Suomessa suunniteltuja ja huolella parhaista materiaaleista käsin viimeisteltyjä, taaten nautittavan saunomiskokemuksen, joka kerta! Höyryämme ilosta olla mukana Chelsea Flower Show:ssa!”
 
Puutarhan suomalaisista kasveista mainittakoon ensimmäistä kertaa Chelsea Flower Showssa esiintyvät sulkaharmaaleppä Alnus incana f. laciniata ‘Johanna’, terijoensalava Salix Fragilis ‘Bullata’ ja tarjanruusu Rosa blanda ‘Tarja Halonen’, ensimmäisen naispresidenttimme mukaan, toimittaa Taimisto Huutokoski. ”Euroopan pohjoisimpana taimistona toimitamme muiden kasvien ohella runsaasti puita, jotka ovat poikkeuksellisen sopeutuneita koviin talvioloihin. Erikoisalamme on kaupunkipuut”, kertoo Arttu Haverinen.
 
Kun puhutaan pohjoisen kovien kasvuolojen jalostamista materiaaleista, Finnish Soul Gardenin vanerit toimittaa edellisvuoden tapaan UPM Plywood, Euroopan johtava vanerin toimittaja.

 Kekkilä Garden ja Hasselfors Garden ovat osa Kekkilä-BVB:tä, joka on yksi Euroopan johtavista kasvualustojen valmistajista. Kestävä kehitys on Kekkilä-BVB:n liiketoiminnan ytimessä ja yritys painottaa luonnon monimuotoisuutta ja kestäviä kasvatuskäytäntöjä maailmanlaajuisesti.
 
The Finnish Soul Garden puutarhahuonekalut ovat kansainvälisesti tunnustetun sisustusarkkitehdin ja muotoilijan, Tapio Anttilan taidonnäytteitä. Hänen puhdaslinjaiset pohjoismaiset käytännölliset luomuksensa yhdistelevät metallia, puuta, rottinkia ja tekstiilejä eri tavoin. Puutarhahuonekalut valmistaa suomalainen Nordic Country Home.
 
Studio Oljikon olkitaiteilija Pirjo Väisänen käyttää töissään vain luonnonmateriaaleja. Lontoossa nähdään Väisäseltä kolme taidetyötä, joiden materiaalina on hyvin kosteutta ja vaihtelevia sääoloja sekä lämpötiloja ulkotiloissa kestävä rantaruoko.
 
Puutarhan rakentaa edellisvuoden tapaan useita palkintoja voittanut Conquest Creative Spaces, ja kasvit, jotka hankitaan Iso-Britanniasta, toimittavat Hortus Loci ja Creepers Nursery. Puutarhan istutuksesta ja viimeistelystä huolehtii tietysti Taina Suonio itse, tiiminsä kanssa.
 
Suunnittelija

Taina Suonio on maisemasuunnittelija, ympäristöbiologi ja Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkiympäristöä -tutkimusryhmän jäsen. Hänen tutkimuksellinen kiinnostuksensa kohdistuu viherkattoihin liittyviin normeihin ja säädöksiin sekä viherkattokasvillisuuteen. Taina toimii puheenjohtajana Vantaan kaupungin Viherkattostrategia työryhmässä. Hän luennoi oppilaitoksissa ja seminaareissa viherkatoista, puutarha-alasta ja maisemasuunnittelusta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin ja kirjoittaa myös alan lehtiin. Hän on myös Scandinavian Green Infrastructure Association (SGIA) hallituksen jäsen.
 
Taina oli toukokuussa 2019 ensimmäinen suomalainen suunnittelija ja ensimmäinen pohjoismainen naissuunnittelija, joka valittiin suunnittelemaan kilpapuutarha maailman kuuluisimpaan ja arvostetuimpaan, vuosittain toukokuussa järjestettävään Chelsea Flower Show -tapahtumaan Lontoossa. The Roots in Finland Kyrö Garden voitti Space to Grow  -luokassa toiseksi korkeimman Silver-gilt -palkinnon. Kilpailun jälkeen puutarha sijoitettiin Suomen Lontoon suurlähetystöön, Belgraviaan. Chelsea Flower Show -kilpailupuutarhat ovat Tainalle tuttuja jo vuodesta 2005, hänen työskenneltyään vuosi toisensa jälkeen Iso-Britannian tunnetuimpien ja arvostetuimpien suunnittelijoiden kuten Carol Klein, Nigel Dunnett, Mark Gregory, Andy Sturgeon, Thomas Hoblyn, Catherine McDonald ja Jo Thompson kanssa, vastaten palkittujen puutarhojen istutuksesta, viimeistelystä ja istutustiimien johtamisesta. 
 
Kotimaassa Taina Suonion osaamista kenties näkyvimmin edustava kohde on palkittu ja kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt, vuonna 2017 valmistunut Vihreistä vihrein -kortteli, Helsingissä. Taina on hankkeen ”äiti”, toinen alullepanijoista ja kasvisuunnittelija. Tainan tuorein urbaani, asukkaiden viihtyvyyttä lisäävä oleskelukattopuutarha ja luonnon monimuotoisuutta tukeva maisemasuunnittelukohde on suunniteltu Setlementtiasunnoille.  

 

YHTEYSTIEDOT: 

Taina Suonio, Roslings Manor Gardens, +358 (0)50 443 5789, taina.suonio@rmgardens.fi, www.rmgardens.fi    

Maa- ja metsätalousministeriö, Janne Impiö, viestintäjohtaja, janne.impio@mmm.fi, +358 (0)29 516 2064, www.mmm.fi     

Suomen Lontoon suurlähetystö, Pirjo Pellinen, neuvonantaja: julkisuusdiplomatia ja kulttuuri, Pirjo.Pellinen@formin.fi    

Finnish-British Chamber of Commerce, Emma Jalonen, General Manager, emma@fbcc.co.uk, +44 (0)20 7602 5405, www.fbcc.co.uk   

Vantaan kaupunki, Milla Hamari, viestintäpäällikkö, milla.hamari@vantaa.fi, +358 (0)40 849 6210, www.vantaa.fi    

Loimaan Kivi Oy, Mikko Paljakka, toimitusjohtaja +358 (0)40 746 9370, www.loimaankivi.fi   

OmaSauna Oy, John Hemming, +358 (0)40 551 1018, info@omasauna.fi, www.omasauna.fi   

Taimisto Huutokoski Oy, Arttu Haverinen, toimitusjohtaja, +358 (0)40 553 4175, www.huutokoski.fi    

UPM Plywood, Ari Voutilainen, johtaja, sidosryhmäsuhteet, ari.voutilainen@upm.com, www.wisaplywood.com   

Kekkilä-BVB, Anna-Marja Vainio, tiedotuspäällikkö, anna-marja.vainio@kekkila-bvb.com, +358 (0)50 553 1913   

Sisustuarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila, tapio@tapioanttila.com, +358 (0)40 521 2606   

Olkitaiteilija Pirjo Väisänen, Studio Oljikko, www.olkikauppa.fi 
 
TIETOLAATIKKO: 

RHS Chelsea Flower Show maailman kuuluisin ja arvostetuin puutarhakilpailu, jonka järjestää kuninkaallinen puutarhaseura, Royal Horticultural Society, RHS. Vuonna 2020 kilpailu järjestetään 107:nnen kerran. Kilpailu on Britannian suurimpia vuotuisia mediatapahtumia. Alueella vierailee julkisuuden henkilöitä kuningattaresta elokuva- ja rock-tähtiin. BBC lähettää show’n ajan livelähetystä alueelta. Jokaisella ohjelmalla on keskimäärin noin 12 miljoonaa katsojaa. Kokonaismääräisesti Chelsea Flower Show:n seuraajia oli 2,1 miljardia. Viiden päivän aikana tässä perinteikkäässä, globaalissa
puutarha-alan megatapahtumassa käy vuosittain noin 170 000 ihmistä.  

Tapahtuma järjestetään 19- 23.5.2020 Chelseassa, Lontoossa.       www.rhg.org.uk