Vuoden hortonomi 2018

25.1.2018 klo 10:00

Vuoden hortonomi 2018 on Tapio Ykspetäjä. Janakkalalainen hortonomi on tuonut hortonomien ammattikuntaa positiivisesti esille harrastamalla laajasti yksityistä puutarhakasvillisuuden tutkimustoimintaa sekä toimimalla näkyvästi ja aktiivisesti useissa viheralan yhdistyksissä.

Ykspetäjä on valmistunut puistopuutarhuriksi 1988, suunnitteluhortonomiksi 1993 ja puutarhaopettajaksi 1994. Puutarhaopettajan työn ohessa hän on valmistunut näyttötutkintomestariksi ja käynyt opetussuunnitelmien ja näyttötutkintojen kehittämiseen liittyviä koulutuksia.

Tapio Ykspetäjän ehtymättömästä kiinnostuksesta puutarhakasveja kohtaan hyötyy koko puutarha-ala. Ykspetäjä on profiloitunut erityisesti dendrologina, mutta myös maatiaiskasvi- ja perenna-asiantuntijana. Tapio Ykspetäjä on tutkinut aktiivisesti vanhojen puutarhojen marja- ja hedelmälajikkeita, etenkin omena- ja karviaislajikkeita. Hän on luonut kansainvälisiä kontakteja Venäjälle ja Kazakstaniin ja avustanut omilla tutkimuksillaan Luonnonvarakeskuksen maa- ja puutarhatalouden kansalliseen
kasvigeenivaraohjelmaan liittyviä hankkeita. Ykspetäjä on osallistunut myös Dendrologian Seuran kustantaman kirjan ”Vihreät jättiläiset, Suomen paksuimmat puut” uusintapainoksen puumittauksiin. Lisäksi hän on perehtynyt ja jatkanut kotiseutunsa Virtain metsälehmusesiintymien pitkäaikaisia mittauksia viime vuosina. Ykspetäjä on tutkinut myös perennoja, etenkin vanhoja perennalajikkeita, ja ollut yhteistyössä myös kotimaisten perennanviljelijöiden kanssa.

Ykspetäjä on ollut perustajajäsenenä DS:n Pomologian kerhossa 2010, DS:n Hämeen kerho Kynneppäässä 2012 sekä Suomen Luonnonmuistomerkkiseura Aihki ry:ssä 2016.

Vapaa-ajallaan hän viihtyy kotiseudullaan ja mökillään Virroilla ja harrastaa lisäksi geneettistä sukututkimusta ja kasvien valokuvaamista, jonka parissa meneekin aika pääsääntöisesti tulevina lähivuosina.